CronoTorneig
Idees i instruccions per muntar un torneig de Cronocartes
Aquesta pàgina inclou notes, idees i instruccions per muntar un torneig de Cronocartes. En particular, es defineixen regles de puntuació, desempats i organització de rondes.
Organització bàsica
Per un torneig en el qual participen 16 historiadors:
- A cada partida hi competiran 4 historiadors (necessiteu doncs 4 taules)
- Un cop hi hagi guanyador, la partida continuarà fins que tots els jugadors col·loquin les seves cartes. Aquest pas és important perquè cal saber qui queda 1r, 2n, 3r i 4t. Les puntuacions de cada historiador seran les següents:
- 1r classificat: 5 punts
- 2n classificat: 3 punts
- 3r classificat: 2 punts
- 4t classificat: 1 punts
- Els empats per qualsevol posició es desfaran per mort sobtada: cada historiador rebrà una carta i quedarà eliminat en cas que s’equivoqui al posar la carta a la línia temporal ja existent de la partida en curs.
- El torneig s’estructurarà en un total de 5 rondes distribuïdes de la següent manera:
- Rondes classificatòries: 3 rondes en format suís. D’una ronda a la següent, els historiadors s’agruparan per puntuació: els 4 primers aniran a una taula, els 4 segons a una altra i així successivament. D’aquesta manera, si un historiador ha tingut una mala partida, encara tindrà opcions de guanyar.
- Rondes eliminatòries: semi-final i final. Per la semi-final, s’organitzaran les taules de manera ponderada: la primera taula estarà constituïda pel 1r, 4t, 5è i 8è classificat, i a la segona taula hi seran el 2n, 3r, 6è i 7è. El motiu és per tenir dues taules homogènies en tant que nivell dels historiadors. Finalment, la taula de la ronda final estarà constituïda pels dos primers classificats de cada taula de semi-finals.
Empat a la gran final
En cas que hi hagi un empat entre els finalistes i totes les cartes s’hagin esgotat (com va passar a la final del 2n torneig Cronomaster del Museu d’Història de Catalunya), aquí teniu algunes idees:
- Feu una partida al Cronocartas Historia de Galicia
- Eliminatòria per batalla de Burritos
- Llençar una moneda
- Partida d’escacs
Si tot això falla, sempre quedarà una bona llençada de daus. 😜
Altres consideracions
- “Handicap”. Es repartiran cartes addicionals a guanyadors d’edicions anteriors del torneig: una carta addicional per cada edició anterior en què ha resultat guanyador. Exemple: En Severí ha guanyat el 1r i el 2n torneigs de Cronocartes, per tant, a la 3a edició del torneig començarà amb 9 cartes, en comptes de 7.
- Partides de tres historiadors: Repartiu 8 cartes en comptes de 7 per mantenir el nivell de dificultat similar que en partides de 4 historiadors amb 7 cartes. Per exemple, amb 4 historiadors hi ha 28 esdeveniments (\(4 \cdot 7 = 28\)), mentre que amb 3 historiadors, si es reparteixen 8 cartes, n’hi haurà 24 (\(3 \cdot 8 = 24\)).
Agraïments
Gràcies a Monica Mallo i Guillem Guasch per la revisió del contingut d’aquesta pàgina.